DPS

OCZAMI MAMY: “Nielegalna mama i legalny prezydent?”

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Zastanawiam się czy mamy do czynienia
z ożywieniem się turystyki urodzeniowej w Ameryce czy nie?

O co tu chodzi? Przyjazdy kobiet w ciąży do Ameryki, żeby w tym kraju urodzić dziecko. Zamożne panie
z Chin czy Turcji przylatują do USA, żeby zdobyć paszport amerykański dla swojego dziecka.
Ale to nie jest duża grupa ludzi.

Są Meksykanki, które przekraczają legalnie albo i nie, granicę ze Stanami Zjednoczonymi, żeby tylko urodzić dziecko w szpitalu, gdzie są lepsze warunki
i opieka zdrowotna. A potem wiele z nich wraca do swojego kraju.

Znam Polki, bez zielonej karty (green card), które rodzą obywatelki i obywateli USA.
Nie przyjeżdżają specjalnie, by trafić do szpitala, ale tu żyją na co dzień.
Latami. Taka jest kolej życia, gdy ma się męża, również bez tego dokumentu.

Urodzenie dziecka w Ameryce nie zmienia statusu rodzącej. Nadal pozostaje nielegalną mieszkanką kraju, chociaż może na świat wydać… przyszłego prezydenta.

Brzmi jak paradoks.

Oficjalne dane mówią, że w USA jest ponad 11 mln nielegalnych emigrantów.
A wśród nich, kobiety, które rodzą legalnych obywateli tego kraju.

Sądzę, że zamiast zastanawiać się jak ukrócić turystykę urodzeniową, lepiej skoncentrować uwagę na tym jak uregulować status matki obywatela amerykańskiego. Zwłaszcza matki, która mieszka tu latami, pracuje i płaci podatki.

Danuta Świątek

3 Responses to OCZAMI MAMY: “Nielegalna mama i legalny prezydent?”

  1. Malwina June 11, 2011 at 12:47 pm

    czy matkę taką można wydalić z kraju/odmówić jej wjazdu?

    Reply
    • marta szwedek June 11, 2011 at 8:09 pm

      Tak, matke mozna wydalic i robi sie to…
      Jesli matka protestuje ze przeciez jej dziecko nie moze zostac bez matki, wtedy mowia jej, ze moze dziecko zabrac ze soba jesli nie chce go zostawiac samego, a jesli ono jako obywatej amerykanski zdecyduje w przyszlosci ze chce zamieszczac w USA to moze w kazdej chwili wrocic…
      takie dzieci nazywa sie tutaj “anchor babies” (dzeici kotwice)… kiedys podobno dla takich matek latwiej zalatwialo sie pozwolenie na pobyt… ale czy to jest akurat prawda to nie wiem. W tej chwili napewno dziecko jako obywatel po ukonczeniu 18-ego roku zycia moze matce i ojcu zlozyc podanie o zielona karte jako tak zwany sponsor i jako najblizsi krewni dostana ja dosyc szybko…

      Reply
  2. Malwina June 19, 2011 at 10:12 pm

    i musi o to wystąpić dziecko tak? Jest to jakaś decyzja uznaniowa czy kwestia złożenia tego wniosku? Chętnie bym o tym poczytała coś więcej. Dziękuję za odpowiedź

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *