DPS

Maciej Gołubiewski

Maciej Golubiewski

Press Release

Minister Spraw Zagranicznych wyznaczył Macieja Golubiewskiego do pełnienia funkcji kierownika Konsulatu Generalnego RP w Nowym Jorku. Nowy konsul objął stanowisko z dniem 16 stycznia 2017 r.

Maciej Golubiewski (ur. 7 maja 1976 r. w Łodzi), posiada stopień Bachelor of Arts z filozofii, polityki i ekonomii z Washington and Lee University, USA (1999) oraz Master of Arts z politologii z Johns Hopkins University, USA (2005), na których to uczelniach był stypendystą. Posiada też maturę międzynarodową z United World College of the Atlantic w Wielkiej Brytanii (1995).

Przez dziesięć lat mieszkał w Waszyngtonie pracując w konsultingu biznesowym (Charles River Associates International) oraz współpracując z wieloma organizacjami pozarządowymi, think tankami i uniwersytetami m.in. z the Heritage Foundation i Center for European Policy Analysis. Był stażystą w Senacie USA w biurze Senatora Richarda Lugar’a, Przewodniczącego Senackiej Komisji Spraw Zagranicznych. W latach 2005–2008 w ramach studiów doktoranckich prowadził wykłady z politologii i stosunków międzynarodowych na Johns Hopkins University i Uniwersytecie Mannheim w Niemczech.

W 2008 r. rozpoczął pracę w Komisji Europejskiej w Brukseli, a od 2011 r. w nowo powstałej dyplomacji UE – Europejskiej Służbie Działań Zewnętrznych. Przez cztery lata zajmował się polityką regionalną Afryki Wschodniej i krajów Oceanu Indyjskiego uczestnicząc w negocjacjach handlowych z regionalnymi blokami gospodarczymi tego regionu tzw. Economic Partnership Agreements. W latach 2012 – 2014 zajmował się ustalaniem stanowisk UE w Radzie Spraw Zagranicznych UE wobec rozwijającego się konfliktu w Syrii. Od 2014 do 2016 roku był zastępcą Ambasadora UE w Delegaturze UE w Libanie (Bejrut) oraz szefem sekcji politycznej i medialnej Delegatury.

Zasiada w komitecie doradczym programu magisterskiego integralnego zarządzania i ekonomii rozwoju (MA in Integral Economic Development) na Catholic University of America w Waszyngtonie. Od prawie 10 lat jest ekspertem w Instytucie Sobieskiego w Warszawie. Na swoim koncie posiada liczne publikacje w tym analizy naukowe, artykuły prasowe oraz wystąpienia publiczne i telewizyjne w kraju i zagranicą. Posługuje się językiem angielskim i francuskim.

Inf. nadesłana